Új adóval sújtaná a kormány a lakásbérbeadókat: 1500 forint/négyzetméter

Hasznos cikkek

Új nyilvántartásba gyűjtené a NAV a lakást magán- vagy turisztikai céllal kiadókat a hamarosan a kormány elé kerülő tervezet szerint. Három lakással lehetne regisztrálni, és évente egyszer kellene átalánydíjat fizetni, vélhetően 1500 forintot négyzetméterenként.

Átláthatóbbá és nyomon követhetővé tennék jövőre a rövid és hosszú távra szóló lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonosok tevékenységét – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A kormányközeli lapnak a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa, Szatmáry Kristóf mondta el, hogy hamarosan a kormány elé kerül az új jogszabály, amit majd a Nemzetgazdasági Minisztérium április végén, a 2016. évi adótörvény-változásokkal együtt terjeszt az Országgyűlés elé.

Az NGM szerdán napközben közleményt adott ki a cikkre reagálva, amelyben azt írták, hogy a kormány nem tárgyalt a lakáskiadás megadóztatásáról. Mondjuk, ezt nem is mondta senki, hiszen a Magyar Idők cikkében csak azt írták, hogy hamarosan a kormány elé kerül a tervezet.

Kara Ákos a lapnak arról beszélt: az intézkedés célja, hogy egyértelmű kereteket szabjon a magán- vagy turisztikai célú ingatlan-bérbeadások feketézéssel érintett piacán. Az elképzelések szerint a jövő évtől egy-egy ingatlantulajdonos egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhat majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál külön e célból vezetett nyilvántartásba – vázolta.

A jelenleg a lakásbérbeadókra, illetve a turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemélyekre, cégekre vonatkozó, egymástól eltérő szabályokat felülírják majd az egységes új előírások. Eszerint az érintetteknek négyzetméter­alapon számított átalányadót kell majd fizetniük évente egyszer. Az adó mértéke a mostani köztehernél kedvezőbb lesz – várhatóan 1500 forint négyzetméterenként –, és az egységes adó megállapításánál nem lesz szempont, hogy hány alkalommal, milyen időtartamra és milyen céllal adják bérbe az ingatlant. Az átalányadó a jelenleg az önkormányzatoknak e tárgyban fizetett adófajtákat is kiváltja majd.

 

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20160413_Uj_adoval_sujtana_a_kormany_a_lakasberbeadokat_1500_forint__negyzetmeter

« Vissza

Kedvenc ingatlanok

Megtetszett Önnek egy vagy több ingatlan?
Adja hozzá a kedvencek listához és egy csokorba gyűjtheti kedvenc ajánlatait. A listát akár ki is nyomtathatja!

  • Válassza ki kedvencét és klikkeljen!
  • Az eltávolításhoz klikkeljen!

Színes ingatlanok

Néhány kihagyhatatlan érv

Néhány kihagyhatatlan érv, miért szerződjön az EREA Ingatlanközvetítő és tanácsadó rendszerrel! Gyakran feltesszük magunknak, vagy barátainknak a...

Egy ökoház lett itthon az Év háza – fotó

Egy szentendrei ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza országos építészeti pályázat díját, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át az Építészek Házában hétfőn, Budapesten.

Partner Program - Kedvezmények az otthonteremtésben!

Legyen az ügyfelünk és a nálunk kedvezményesen vásárolt lakását az erea Partner Kártyával most még olcsóbban csinosíthatja...

EREA bemutatkozó videó

Tekintse meg a Magyar Franchise Szövetség díjkiosztó gálájára készült rövid videónkat!